Venkovský styl - synonymum funkčnosti a nadčasovosti
Bydlení

Venkovský styl - synonymum funkčnosti a nadčasovosti

Venkovský styl zažívá v posledních letech renesanci a získává si stále více oblíbenců, kteří chtějí spojit příjemné s užitečným. Útulné, dřevěné a prakticky zařízené prostory evokují v člověku pocit pohody a odpočinku, avšak nejde jen o víkendovou chatu, na jejíž styl jsme zvyklí. Skutečný venkovský styl nese v sobě odkaz funkčnosti a nadčasovosti s důrazem na ekologičnost materiálů.

Interiér zařízený ve venkovském stylu, dnes již není typický jen pro venkovské domy či chalupy, ale naopak stále častěji ho můžeme vidět i v nových bytech ve velkoměstech. Minulostí dýchající interiér nabízí v moderní době plné technických výdobytků oázu klidu a relaxu.

Co se dozvíte v tomto článku o venkovském stylu:

  1. Historie venkovského stylu
  2. Hlavní znaky venkovského stylu
  3. Dřevo jako spojitost přírody a harmonie
  4. Interiér venkovského domu
  5. Doplňky venkovského stylu
  6. Zařizování místností ve venkovském stylu

1. Historie venkovského stylu

Původně se tento styl rozvinul v domácnostech farmářů a rolníků, kteří si při zařizování svých domácností potrpěli zejména na funkčnost nábytku a doplňků, které měly přesné místo a účel využití. V počátcích se nikdo nesoustředil na estetickou funkci, především každý předmět musel mít své praktické využití, aby zbytečně nezabíral místo. Nábytek v takové domácnosti byl ručně vyráběný a někdy prodávaný z generace na generaci, a tak vznikl trend, že komponenty nacházející se v interiéru mají mít opotřebovaný vzhled.

Pokud si chceme venkovský styl rozměnit na drobné, rozděluje se na několik stylů - provensálský, anglický, skandinávský, westernový a mnoho jiných, avšak všechny mají jedno společné: nadčasovost. Je na vkusu každého z nás, zda preferujeme provensálský styl, který se vyznačuje naturalismem, levandulí, čistotou pastelových barev a nádechem jižní Francie, nebo se přikloníme k tvrdšímu, ale stejně uhlazenému skandinávskému stylu.

Venkovský styl je tedy inspirovaný několika zeměmi, zejména Amerikou, Francií a Anglií, ale není nutné orientovat se jen na zahraničí. Česko disponuje také kvalitním zpracováním a designérskými kousky, které jsou v této době oceňované i mladšími generacemi a do popředí se dostává "folklorní boom", který se projevil jak ve stavebním, tak i v oděvním průmyslu a těší se stále větší oblibě.

--> Klasická česká chalupa ve venkovském stylu. Zdroj: maxpixel.net

2. Hlavní znaky venkovského stylu:

  • Praktičnost - primárně u tohoto stylu je zejména rozmístění nábytku a všech komponentů tak, aby vše mělo svůj účel a místo.
  • Masivnost dřeva - kvalitní kousek v domácnosti zaručí dlouhodobou využitelnost a nadčasovost nábytku.
  • Neutralita barev - bledé, pastelové barvy zaručí interiéru čistotu a zaměří pozornost na dřevěné a staré předměty; nepreferuje se lesk, spíše matné provedení barev.
  • Přiznané stropní trámy - K venkovskému stylu patří přiznané stropní trámy, jelikož se domy v minulosti stavěly z tradičních materiálů jako dřevo a cihla. Naše české venkovské domy obvykle mají trámy v přírodní barvě nebo bývají natřené hnědou barvou.
  • Dřevěná masivní podlaha - Kdysi hrubé dřevěné masivní desky, dnes už jsme se přizpůsobili moderní době, a proto volíme dřevěnou podlahu v přírodních dekorech.
  • Návrat k přírodním materiálům - V případě venkovského stylu hlavně dřevo a poctivá pálená cihla. Syntetické materiály nepreferujeme.
  • Bílé tradiční omítky - Venkovský styl se vyznačuje jednoduchostí a praktičností, proto ani u omítky nespekulujeme a volíme tradiční bílou barvu. Chceme-li opravdu tradiční venkovský dům, můžeme sáhnout i po tradičních hliněných omítkách, které se opět vracejí do módy.
  • Tradiční keramika - Keramika je dlouhodobě spojena s naší historií a doprovází nás již po staletí. Keramika splňuje nejen estetickou, ale také pragmatickou funkci. Ať už sáhnete po tradiční a jednoduché keramice bez povrchové úpravy, nebo ručně malované glazurované keramice, určitě tím nic nezkazíte.
  • Hand-made přístup - Čím více hand-made, tím více venkovský styl. Proto je tento styl vhodný pro lidi, kteří rádi mistrují, zkoušejí a prostě pořád mají potřebu něco v domě vylepšovat.

2.1 "Venkovské" domy

Moderní doba s sebou přináší různé protichůdné tendence - na jedné straně se najdou lidé, kteří milují vůni luxusu a přepychu a snaží se nahromadit co nejvíce materiálních věcí. Ruku na srdce - kolik věcí člověk reálně potřebuje pro život?

Podle nejnovějších studií žijeme ve zbytečném luxusu a nepotřebujeme si více zaplňovat naše domácnosti, sklepy a garáže. Aktuálně je velmi trendy vlastnit menší, skromnější domek, který již není symbolem nižší vrstvy, ale spíše rozumného hospodaření s obnovitelnými zdroji, ekologií a soužitím s přírodou.


Zdroj: pablo.com

Rodinný dům, který se nachází ve vesnickém prostředí a je inspirovaný venkovským stylem, si dokáže zachovat to nejlepší z tradice. Jde zejména o moderní propracovanost domu s terasou, který je pro nás typickým prvkem a objevuje se v naší lidové kultuře již staletí. Veranda nabízí příjemnou vstupní zónu do domu, ale slouží také jako místo odpočinku.

Materiály, které se často využívají při stavbě venkovského domu, jsou zejména přírodní dřevo, červeno-hnědá pálená krytina a celá stavba je omítnutá klasickou omítkou lomené bílé barvy. Dřevěné rámy dodají domu nádech víkendové chaty, ale moderní je také experimentování s různými barevnými nátěry rámů, které mohou domu dodat úplně jiný nádech. U provensálského stylu jsou moderní bílé či modré okenní rámy. U skandinávského stylu dominuje čistota linií a tvarů, proto jsou preferovanější klasická eurookna, která na sebe nestrhávají veškerou pozornost.

3. Dřevo jako spojitost přírody a harmonie

Pokud se rozhodneme zařizovat domácnost ve venkovském stylu, měli bychom pamatovat na to, že materiály, které použijeme při dekorování, musí být "poctivé". To znamená, že pravý masivní nábytek z dubového dřeva nelze nahradit skládačkami z druhořadých materiálů. Pokud vejdeme do interiéru, každý centimetr by měl dýchat přírodou, vůní dřeva a klidem.

Pokud chceme, aby se životnost prodloužila, měli bychom vsadit na masivní nábytek, který při způsobu zpracování použitého materiálu a především při správné údržbě, umí vydržet i několik desetiletí. Jelikož příjemně voní a postupem času mění kvůli oxidaci barvu, dokáže vnést do každého prostředí nezaměnitelnost a různorodost přírody. Bonusem je, že dřevo je výborný tepelný a zvukový izolant, ale negativum je, jako u každého přírodního materiálu - vlivem působení slunečního záření a vlhkosti dokáže dřevo změnit svůj tvar a rozměr.

Co se týče oblíbenosti dřevěných dekorací, ve venkovském stylu je nejvíce uplatněno dubové dřevo nebo dubové dekory - dub sonoma, dub hamilton známý jako dub tabákový a dub zlatý, které jsou cenově dostupné, dobře zpracovatelné a vydrží toho poměrně hodně. Je však na vkusu každého z nás, zda sáhneme po tmavém třešňovém nebo po tradičním smrkovém či dubovém dřevě.

Kuchyň v dubových odstínech. Český nápis na stěnu v barvě dub sonoma doplňuje rodinnou atmosféru příbytku ve venkovském stylu. Zdroj: pixabay.com

4. Interiér ve venkovském stylu

Nejvýraznější částí interiéru zařízeného ve venkovském nebo country stylu je koberec. Nábytek je dřevěný, silně polstrovaný. Velmi často se používají robustní, pohodlná křesla a sedačky. Čalouněné jsou pastelovými a přírodními barvami. Béžová, zelená nebo různé odstíny dřeva zde určitě nesmí chybět. Sedačku zdobí polštáře s výraznějším vzorkem, často káro nebo luční květiny, ale vždy z přírodních materiálů. Syntetické a pestrobarevné doplňky zde skutečně místo nenajdou. Takový interiér je vhodné doplnit obrazy s motivem květin, velkými vázami nebo svítidly s plátěným stínítkem.

Tip na dekoraci interiéru venkovského domu: Dřevěný obraz - Lilie v rámu. Zdroj: pinterest.com

Své místo si určitě najdou i velmi oblíbené truhly, které slouží jako úložiště, ale velmi často i jako konferenční stolek. Květinovými či zvířecími vzory se nedá nic zkazit. Nejoblíbenější z venkovského stylu je právě provensálský, který kombinuje jednoduchost pastelových barev ve spojení s čistou bílou, která je propojena s vůní levandule. Renovace starého použitého nábytku je velmi jednoduchá - bílá nebo pastelová barva zakryje nedostatky a pár šustnutí smirkovým papírem a najednou před vámi stojí úplně jiný nábytek.

Zdroj: casa-padrino.de

5. Doplňky venkovského stylu

Venkovskou atmosféru dokážeme navodit drobnostmi, například proutěnými koši, doplňky z mosazi, ale i obyčejnými polními květy ve váze. Pokud nemáme přístup k věcem po starých rodičích nebo nejsme manuálně zruční, v obchodech je množství doplňků, které jsou vkusné a cenově dostupné.

Mezi oblíbené patří například: dřevěné obrazy, talíře, lněné kuchyňské utěrky, povlečení na polštáře s různými vzory či pastelové závěsy, které rozzáří každou místnost.

Často vyhledávané vzory venkovského stylu jsou zejména čisté linie, jasné barvy, ale stále platí pravidlo, že pokud máme interiér zařízený stroze, můžeme si dovolit trochu zaexperimentovat.


Stroze zařízený obývák ve venkovském stylu rozjasnila nálepka na zeď ze dřeva, kterou si můžete koupit zde: Citát od Jana Pavla 2.  Zdroj: pixabay.com

5.1 Hand-made dekorace

Během prázdnin se nám naskýtá mnoho volna, které můžeme prakticky využít. Stačí, abychom navštívili dvůr babičky a doplňky spolu s dekoracemi ve venkovském stylu jsou na světě. Člověk je kreativní tvor a se špetkou inspirace dokáže vyčarovat umělecké dílo. Pokud se ocitneme ve staré šopě či kůlně po našich starých rodičích, naskytne se nám pohled do minulosti v podobě různých sít, naběraček či struhadel, které mohou posloužit jako skvělá dekorace. Kontrast starých žufaniek poukládaných ve zrenovovaném prostoru venkovské kuchyně působí nostalgicky a každý z nás si rád připomene, kolik dobrých polévek se pomocí nich nakládálo. Specifickou kategorií jsou i sběratelsky hodnotné předměty jako staré žehličky, mlýnky či kolovraty, které mají kromě citové i historickou hodnotu.

Milým zpestřením fádního prostoru plotu, který nezměnil image, může být přidání starých džbánů, které prostor oživí, plot bude vypadat efektně a podobně mohou posloužit proutěné misky nebo košíky.

Zdroj: followtheyellowbrickhome.com

Výjimečné místo mají zachovány staré truhly, komody či pícky, které slouží jako zátiší a umocňují nostalgii, kterou tyto předměty v sobě nosí. Záleží na stupni zachovanosti, ale při správném postupování při renovaci lze opět dosáhnout praktičnost a využitelnost těchto věcí.

Mezi další "retro kousky" lze zařadit například sudy od vína, které mohou klidně posloužit jako stolek na zahrádku a starý žebřík se dá přetvořit do květinového záhonu. Fantazii se meze nekladou, tak s chutí do toho.

6. Zařizování místností ve venkovském stylu

Hledáte inspiraci pro jednotlivé místnosti ve venkovském stylu bydlení? Připravili jsme si pro vás tučnou dávku moderních ale i tradičních interiérů zařízených ve venkovském stylu. Pojďme se společně podívat, jak se zvládli popasovat designéři v různých koutech světa s venkovem. Interiéry, které naleznete v galeriích níže, pocházejí z různých koutů světa, proto je o inspiraci postaráno!

6.1 Obývák ve venkovském stylu

Přinášíme vám rozsáhlou galerii plnou inspirací, kde najdete různá provedení obývacího pokoje zařízeného ve stylu nebo s prvky venkovského stylu. Pro obývací pokoje v jakémkoli venkovském stylu bylo charakteristické, že se jednalo o největší místnost v domě, kde se setkala spolu celá rodina. Proto volíme také velkou sedací soupravu. Jak je vidět i v galerii obývacích pokojů, krb je charakteristický prvek této místnosti, kde se v chladných obdobích rodina pohromadě zahřála.


Zdroj: pufikhomes.com

Galerie obývacích pokojů ve venkovském stylu bydlení:

+4

6.2 Ložnice ve venkovském stylu

Pro ložnici je charakteristické, že je světlá a postel je dřevěná většinou stojící na nohou. Zvolíte-li postel s velkým dřevěným čelem, jen zvýrazníte podtón venkova.


Zdroj: pufikhomes.com

Galerie ložnic ve venkovském stylu bydlení:

+5

6.3 Kuchyň ve venkovském stylu - srdce obydlí

Pravdou je, že venkovský styl se projevuje zejména v zařizování kuchyně, protože v této části domu je nejvíce znát vroucnost, teplo domova a pohostinnost, která zanechá dojem v každém, kdo takovou kuchyni navštívil. Mohlo jít klidně o kuchyň babičky, ke které jsme rádi chodívali na prázdniny. Taková kuchyň nebyla velká ani luxusně zařízená, ale zanechala v nás pocit lásky a útulnosti. Dřevo, chutné jídlo, ale minimum dekorací, které by jen zbytečně kazily dojem "pohádkové chaloupky".


Zdroj: hgtv.pl

V dnešní době jsou venkovské kuchyně spojovány především s nábytkem v neutrálních barvách jako jsou béžová, máslová, slonovinová a na oživení interiéru nám stačí jen pár doplňků, které jsou ve výraznějších barvách či vzorech. Tajemství venkovského stylu však stále spočívá v jednoduchosti a praktičnosti, která převládá nad konzumností či trendovostí. Proto většina milovníků venkovského stylu vsadí spíše na dekorace, které mají pro nás osobní význam (různé fotky, rámečky, upomínkové předměty) a vyhýbá se přezdobenosti a modernosti. Zde, jakož i jinde, platí zlaté pravidlo: méně je někdy více.


Zdroj: pufikhomes.com

Galerie kuchyní ve venkovském stylu bydlení:

+4

6.4 Jídelna ve venkovském stylu

Pravý kuchyňský nábytek obsahuje například masivní jídelní stůl nebo klasický příborník, který může klidně pocházet z kuchyně naší prababičky, ale i po letech se dá podobný kousek zrenovovat k nepoznání.


--> Tip na dekoraci na obrázku: 3 dílný dřevěný obraz do jídelny - květiny Zdroj: wawocomplete.com


Zdroj: pufikhomes.com

Galerie jídelen ve venkovském stylu bydlení:

+5

6.5 Koupelna ve venkovském stylu bydlení


Zdroj: pufikhomes.com

Galerie koupelen ve venkovském stylu bydlení:

Pokud jste milovníci přírody, přírodních materiálů a nostalgie po starších věcech, venkovský styl je pro vás přesně ten pravý. Jediná nevýhoda spočívá však v tom, že pokud jednou člověk začne s dekorováním takového prostoru, neví, kdy přestat.