Sleva až 20%

Využijte akce na všechny dřevěné stromy, které dokonale oživí interiér. Časově omezeno!

Co znamená mandala? Její význam a původ
Zajímavosti

Co znamená mandala? Její význam a původ

Za významem mandaly se ukrývá silná symbolika a kultura, která doprovází tyto jedinečné kruhové obrazce.

V článku se dozvíte:

1. Význam mandaly

Význam mandaly pochází ze sanskrtu a znamená "kruh". Mandaly jsou fascinující většinou kruhové obrazce. Ačkoli může obsahovat znaky jako čtverce nebo trojúhelníky, povaha mandaly je vždy kruhová. Mandala symbolizuje jednotu a harmonii. Význam mandaly závisí od její barvy, geometrických prvků a kultury. Cílem mandaly je sloužit jako nástroj naší duchovní cesty, protože symbolizuje kosmický a psychický pořádek.

Mandalu používá mnoho kultur. Od buddhismu po hinduismus, domorodce až po Hopi. V hinduismu a buddhismu je mandala duchovní a rituální symbol, který představuje vesmír.

Kruhové vzory symbolizují myšlenku, že život se nikdy nekončí a vše je propojeno. Mandala také představuje duchovní cestu v rámci jednotlivce. První úroveň je pochopení jednoty ve vesmíru. Druhou úrovní je nalezení si svého vlastního místa ve vesmíru jako jednotlivec.


Tip na dekoraci: Luxusní dřevěná mandala na zeď

2. Zpopularizováni mandaly v Evropě

Za spolularizovanie mandaly v Evropě můžeme vděčit psychologovi Carl Gustav Jung, který se věnoval duševně nemocným pacientům. Během výzkumu se seznámil s náboženskými obrazy z Tibetu, mandalami. Zjistil, že když jeho pacienti namalovali sérii těchto kulatých obrazů, tak se jim zlepšil zdravotní stav, protože v těchto tajemných obrazech nevědomky vyjádřili to, co je trápí. Kromě tvaru hrála důležitou roli i barva mandaly. Carl Gustav Jung objevil léčivou schopnost kulatých obrazů a stal se prvním propagátorem slova mandala v Evropě. Takovým způsobem se mandala postupně dostala i do interiérového designu, ale slouží i jako oblíbený motiv omalovánek pro dospělé.
Mandala má silný vliv na člověka na nevědomé úrovni. Nejen při její tvorbě, ale i při pozorování mandaly dochází ke zklidnění duše a získání vnitřní rovnováhy. I proto se skvěle hodí do interiéru.


Zdroj: wikipedia.org

3. Jaké jsou způsoby použití mandaly?

Z významu mandaly můžeme říci, že nesou svůj vlastní speciální druh vibrační energie. Proto je lze použít ke zlepšení fyzického, duševního, duchovního a emočního zdraví. Jejich design doslova pohlcuje mysl a pohlcuje naše myšlenky speciální duchovní podstatou, která posouvá pozorovatele na vyšší úroveň vědomí. Mandala nějakým způsobem vyvolává hypnózu. Mandala má dost využití. V této části se podíváme na hlavní dvě:

3.1 Meditace

Mandaly se používají především jako symbol koncentrace a meditace. Pomáhají nám najít cestu k sobě, abychom si byli více vědomi toho, kdo jsme a jaký je náš účel v životě. Meditace nám umožňuje kultivovat se a nacházet klid v našich srdcích. Se zaměřením na mandalu nechte svou mysl bloudit. Skoro to vypadá, jako byste upadli do barev a začali plavat podle vzorů. Během této doby zažijete určitou lehkost. Pokud máte uvolněné chování a zároveň se zaměřujete na mandalu, znamená to, že jste dosáhli to, co jste zamýšleli.

3.2 Terapie

Mandalu používají i psychologové a poradci jako tvůrčí nástroj během léčby. Mandala technika umožňuje pacientům vytvářet mandalu z doslova čehokoliv, např. z písku nebo jílu. Mandaly jsou skvělým zdrojem léčení a nabízejí pacientům různé úrovně vědomí, jejichž prostřednictvím mohou více komunikovat se svými pocity. Terapeut vám může nechat nakreslit mandalu a vybarvit ji nebo vybarvit tu, která již byla pro vás nakreslena. Zbarvení mandaly mělo pro děti i dospělé nespočet výhod pro zdraví.

Některé z nich zahrnují:

  • Celkové snížení stresu v důsledku menší produkce kortizolu (kortizol - stresový hormon)
  • Lepší a delší trvání koncentrace
  • Vylepšené jemné motorické pohyby rukou
  • Snížená tepová frekvence
  • Nižší srdeční frekvence a krevní tlak
  • Více produkce a uvolňování pocitových hormonů

4. Najznámější druhy mandaly

4.1 Kruhové mandaly

Kruhové mandaly jsou nepochybně nejatraktivnější a nejběžnější vzory. Pokud jste už viděli nějakou mandalu, nejdříve byla kruhového původu. Kruhové mandaly jsou mimořádně povzbuzující a inspirující. Samotný kruh je symbolem celistvosti člověka a představuje celou naši psychiku, aby ukázal božství Já.

Ve většině kultur je kruh symbolem jednoty, celistvosti a jednoty. Odborníci se domnívají, že v mandalách kruh symbolizuje nové začátky i stav dokončení.

Dále se domnívají, že různé kruhové mandaly mají různé odlišné symboly.


Zdroj: pinterest.com

Například pětinásobný keltský symbol, který obsahuje čtyři kruhy, které tvoří pátý kruh uprostřed, může být symbolem kompasu, který ukazuje na všechny směry: východ, západ, jih, sever a střed. Podobně to může být i symbolika čtyř ročních období, zatímco pátý kruh symbolizuje tranzit, nebo to může být dokonce i symbol prvků: vzduch, voda, země, oheň a éter.

Kruhové mandaly existují v nesčetných barevných kombinacích, tvarech, vzorech a médiích, protože se staly mimořádně expresivní a oblíbenou formou umělecké inspirace.

Kruhové mandaly můžete malovat, kreslit, vybarvovat, dokonce je možné ji vidět v textilním průmyslu, sochařství nebo jako vyřezávaný dřevěný obraz na stěnu. Můžete ho přidat do oděvů, domácích dekorací, záclon apod. Pro svou krásu a složitost si získá pozornost a neujde žádnému oku.

Mandaly byly spojeny s nesčetnými terapeutickými výhodami, ať už jde o boj proti hněvu, opětovné získání zaměření, zklidnění stresu nebo odstranění úzkosti. Tyto výhody lze využívat i tak, že umístíte mandalu do místnosti, kde se potřebujete soustředit. Jedná se většinou o pracovní prostory jako kancelář, pracovna, studijní prostor. No hodí se i do meditačních místností, tedy místností, kde meditujete nebo cvičíte jógu.

Existují nesčetné druhy mandal. My jsme pro vás vybrali ty nejznámější a nejzajímavější. Pokud byste chtěli znát mnohem více druhů mandal, na tomto odkazu se nacházejí všechny, které máme v nabídce.

4.2 Květinové mandaly

Jedná se povětšinou o kruhový typ mandaly. Květ života představuje složitý geometrický design, ve kterém jsou překrývající se kruhy uspořádány do podoby lístků. O těchto designech se říká, že pocházejí ze severní Afriky a Mezopotámie, zatímco některé si dokonce můžete prohlédnout v egyptském chrámu Osiris.


Zdroj: pinterest.com

Pokud by vás zajímalo, co dělá květiny života zajímavými, doporučujeme si prohlédnout následující video, kde si víte takový obrazec posvátné geometrie narýsovat i vy.

Tip na dekoraci: Dřevený obraz na zeď - Květ života

Moderní umělci a duchovní léčitelé souhlasí s tím, že je to mocný nástroj duchovního růstu. Květ v podstatě představuje existenci všeho stvoření ve vesmíru, čímž se stává silným symbolem osvícení a většího duchovního růstu. Představuje Strom života, který symbolizuje naši hmotnou realitu, tak nefyzické růst. Často se považuje za cestu, která prochází různými dimenzemi, aby vytvořila spojení s vaší duší a dosáhla dokončení.

Květinové mandaly jsou také spojovány s odemčením dobrého zdraví a všímavý životním stylem, díky kterému jsou ideální pro všechny umělecké účely, ať už jde o dřevěné obrazy, vyřezávané dřevěné mandaly na zeď, záclony nebo jiné dekorace do domácnosti.

4.3 Lotosová mandala

Řadí se mezi květové mandaly, ale díky svému původu z buddhismu dostal tento květ samostatnou kategorii kvůli symbolice, kterou nesie.Tento typ mandaly se používá hlavně při meditaci a józe. Mandaly mají kromě meditace i mnoho jiných využití. Jejich cílem je odstranit dráždivé myšlenky a umožnit kreativní mysli zrelaxovat a cítit svobodu. Někteří lidé zas vytvářejí mandaly a soustřeďují své zaměření na tělo a mysl.

Lotosova mandala z dílny DUBLEZ: 

Vyřezávaná 3D Mandala - lotosový květ Vyřezávaná 3D Mandala - lotosový květ
107
+ 9
Kruhové mandaly
(74)
od 659 Kč
3 dílná mandala na stěnu - Harmonie 3 dílná mandala na stěnu - Harmonie
25
+ 9
Vícedílné mandaly
(15)
od 1 789 Kč
Obraz mandaly na stěnu - Lotus Obraz mandaly na stěnu - Lotus
7
Kruhové mandaly
(1)
od 659 Kč

Krásný lotosový květ má hluboce zakořeněn význam a symboliku v asijských kulturách, zejména v náboženstvích hinduismu a buddhismu. V buddhismu je lotos považován za symbol zanechání hmotného světa a formování duchovní jednoty s celým vesmírem.

Může se také považovat za symbol osvícení, protože se říká, že Buddha použil lotos k prokázání toho, že duše nemůže být nikdy zatížena nečistotami těla, protože lotos nemůže být nikdy zasažen špínou v půdě.

V hinduismu je Lotus symbolem čistoty lidské duše a toho, že dokáže zničit všechny fyzické překážky, které omezují její vzestup. Je také symbolem kreativity a bohatství.

Lotosové mandaly jsou mimořádně oblíbené v meditačních návrzích, protože podporují duchovní růst a pomoc při osvícení.

4.4 Léčivá mandala

Léčebná mandala podporuje hluboké reflexe, zmírňuje stres a pomáhá nám emocionální léčit. Jeho design je často poměrně jednoduchý, protože je určen pro kultivaci zaměření a míru, který přináší pocit uzdravení. Kdyby byly návrhy velmi složité, nevyvolávaly by klidný pocit. Po celá léta se mandala používá v terapeuti a poradcích jako terapeutický nástroj. Obvykle se oddávají pacientovi při vybarvování, aby mu pomohli relaxovat. Smyslem této formy uměleckého vyjádření je povzbudit sebevyjádření, protože udržujete svou mysl před rozptýlením. Příkladem léčivé mandaly je symbol jin-jang, který se ukázal jako velmi užitečný při dosahování rovnováhy v mysli.

Koupit Jing-Jang mandalu na zeď

Jin Jang - Léčivá mandala ze dřeva Jin Jang - Léčivá mandala ze dřeva
47
+ 4
Kruhové mandaly
(14)
od 449 Kč
Gravírovaná mandala na zeď Jin-Jang Gravírovaná mandala na zeď Jin-Jang
5
Kruhové mandaly
(0)
od 659 Kč

4.5 Sluneční Mandala

Slunce je symbolem energie a vitality. V některých případech se sluneční mandala používá k vyjádření tvořivosti a vášně. Sluneční mandaly zobrazují jasné paprsky vyzařující ze středu směrem k vnějšímu kroužku mandaly. Tyto paprsky mají různé velikosti a jsou buď zvlněné nebo rovné. Sluneční mandaly se používají nejen na duchovní účely, ale i jako ozdobné kousky.

4.6 Geometrická mandala

Geometrické mandaly se používají na meditaci, aby ste měli jasnější pohled na život a tvorbu. Mandaly se považují za bránu mezi pozemskou říší a božskou říší. Při použití geometrické mandaly jako meditace se rovněž doporučuje postupovat s mnohem jednodušším designem. V opačném případě, když začnete se složitým designem, může vás to frustrovat. Geometrické mandaly jsou plné vrstev a vzorů, které mají hluboký význam. Kruh však zůstává v geometrických mandalách nejzákladnějším tvarem.

Tip na dekoraci: Geometrická mandala na stěnu ze dřeva

Mezi další tvary patří půlkruh, trojúhelník a čtverec. Tyto tvary lze také považovat za představitele čtyř prvků: země, ohně, vody a vzduchu. Geometrická mandala byla užitečná při stavbě budov, zejména těch, které se považují za posvátné. Geometrická mandala inspirovala kromě chrámů, kostelů a mešit i vytvoření egyptských pyramid.

5. Mandala a barvy

Zbarvení mandaly do velké míří ovlivňuje účinek, který z ní čerpáme. Některé barvy můžete použít k přilákání určitých věcí do vašeho života. Podívejte se na tabulku níže, kde najdete významy mandaly dle jednotlivých barev. Někteří lidé kreslí mandaly a začnou jejich vybarvovat, protože je to pro ně typ relaxu a meditace. I tehdy je důležité zvolit ty správné barvy. Jiní zas nedávají barvám až takový význam z důvodu osobních preferencí nebo intuitu. Ať už vědomě zvolíte barvu mandaly podle níže uvedené tabulky nebo necháte barvy na vlastní fantazii, nejdůležitější je potěšení, které vám mandala přinese.

Barby Významy
Červená Síla, energia, vášeň
Růžová  Láska, ženskost, intuice
Oranžová Kreativita, sebeuvědomnění, intuice, prěměna
Žlutá Smích, štěstí
Zelená Fyzické zdraví, psychické zdraví, příroda, laskavost
Modrá Emocionální léčení, vnitřní mír, meditace
Černá Těžké myšlenky, záhada, individualita
Fialová Tajemství, spiritualita
Bíla Čistota, vědomí, pravda

 

Mandaly z dílny DUBLEZ zobrazené v článku

Vyřezávaná 3D Mandala - lotosový květ Vyřezávaná 3D Mandala - lotosový květ
107
+ 9
Kruhové mandaly
(74)
od 659 Kč
Geometrická mandala na stěnu ze dřeva Geometrická mandala na stěnu ze dřeva
15
+ 8
Kruhové mandaly
(10)
od 419 Kč
-16%
Dřevěná nálepka - Květ života na stěnu Dřevěná nálepka - Květ života na stěnu
29
+ 9
Kruhové mandaly
(16)
od 329 Kč389 Kč